dilluns, 10 de juny del 2013

L'AJUNTAMENT DE GATA DE GORGOS I LA CONSELLERIA DE GOVERNACIÓ SIGNEN EL CONVENI DE FORMACIÓ PIROTÈCNICA

- Els cursos de formació són requisit indispensable i obligatori per poder participar en manifestacions festives amb ús d'artificis pirotècnics
- Castellano ha destacat la "arrelada tradició pirotècnica" existent al País Valencià
Més de 150 persones es formaran en matèria pirotècnica a través de convenis entre la Generalitat i entitats o ajuntaments

(10/06/2013) El conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, ha ressaltat durant la signatura dels convenis de formació entre la Generalitat i l'Ajuntament de Gata de Gorgos i l'Associació de Fabricants Pirotècnics Piroval, que més de 150 persones es formaran en matèria pirotècnica per aconseguir l'acreditació de Consumidor Reconegut com Expert (CRE) i així poder participar en manifestacions tradicionals festives del nostre territori.

En aquest sentit, ha recordat que més de 17.000 persones estan adquirint els coneixements necessaris per a l'ús i maneig de petards gràcies als 254 cursos CRE, organitzats per la Conselleria de Governació i Justícia.

Castellano ha explicat que aquests convenis se signen en compliment de l'Ordre 1/2012 i de la ITC 18 del RD 563/2010 "que preveu l'obligatorietat de la formació, el seu contingut, manera i mitjans als efectes de determinar les persones que, amb la capacitació suficient, poden participar amb plenes garanties en celebracions com ara la despertà, correfoc, passejà i cordà ".

D'aquesta manera, el conseller ha afirmat que l'objectiu dels convenis és col · laborar amb les entitats i ajuntaments per a la realització dels preceptius cursos de formació que hauran de realitzar els CRE "com a requisit indispensable i obligatori per poder participar en les manifestacions festives amb ús d'artificis pirotècnics ".

Així mateix, Castellano ha indicat que la Conselleria de Governació i Justícia, que ha subscrit 19 convenis formatius en matèria pirotècnica, ha posat a disposició de les entitats organitzadores de cursos de formació una plataforma informàtica,http://www.gov.gva.es , a la qual les entitats accediran a través d'un certificat digital i en la que hauran de realitzar la gestió dels cursos.

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que en aquests cursos s'ofereixen nocions històriques i antropològiques sobre les manifestacions festives amb ús d'articles pirotècnics, sobre el funcionament dels artificis que s'hagin d'utilitzar en aquestes manifestacions i sobre els riscos derivats de la seva utilització, així com sobre les mesures de prevenció específiques.

A més, s'ofereixen coneixements sobre el desenvolupament de les manifestacions festives, delimitant l'àrea d'aquestes manifestacions i la seva àrea de seguretat. S'expliquen els requisits per a l'accés a aquestes manifestacions festives i les mesures de seguretat i emergència, així com els procediments d'actuació en cas d'accident, els procediments de recepció i devolució dels articles pirotècnics i el tractament d'articles fallits.

Finalment, Castellano ha destacat que "som una de les comunitats autònomes amb més tradició en aquesta matèria, comptem amb 38 fàbriques pirotècniques i al voltant de 1.500 treballadors en el sector. De fet, en la configuració del sector pirotècnic de l'estat espanyol, el País Valencià representa l' 40 al 45% de la producció, tallers, treballadors, i exportacions dels totals estatals ".

"En aquest sentit, l'expansió de les indústries pirotècniques a la nostra terra, -ha conclòs el conseller- considerades entre les millors del món, es deu en gran part a la forta demanda històrica existent al País Valencià, on el 95% dels 542 municipis que la componen celebren cordaes, entre altres festivitats amb foc ".